Kvalitní skladování v krutých mrazech – na co (také) myslet
Tento článek vám připomene důležité body, které řešíte nebo budete řešit během skladování v mrazírně. Víme, že seznam takových bodů je nekonečný. Vybrali jsme ty, které se zpravidla připomenou samy, ale to už bývá pozdě. Využívá reálné zkušenosti z téměř 30leté praxe v oblasti logistických řešení.
Sklad jako sklad – v čem je tedy mrazírna tolik jiná?
Ve své podstatě to je pravda, sklad jako sklad. Všude by mělo jít o efektivní využití prostoru. Ale mrazírenské provozy jsou velmi náročné prostředí. Klade zvýšené nároky na lidi, techniku i provoz.
Mráz, v závislosti na tom, jak je veliký, může měnit strukturu a chování materiálů. Extrémní rozdíly teplot mezi mrazírnou a normálním prostředím pak mohou způsobit extrémní kondenzaci vody nebo mrznutí páry.
V praxi pak uvnitř skladu může reálně sněžit nebo z manipulační techniky může téct voda jako by právě projela bazénem. Ani jedno není moc žádoucí.
Udržet konstantní teplotu hluboko pod bodem mrazu je provozně (tedy i finančně) velmi náročné. Proto je maximální využití mrazírenského prostoru obzvlášť důležité.
Zvolená mrazírenská technologie a prostorové nároky
Technologie, která zajišťuje mrazení prostoru, má pro svůj optimální výkon zcela přesné požadavky. A to i na volný prostor okolo výparníků, anebo na prostor mezi stěnami a skladovaným zbožím. Tyto parametry mohou podstatně ovlivnit finální volbu skladovací technologie. Nezapomeňte také na budoucí servisní přístup k jednotlivým výparníkům.
Originální sytém bezuličkového skladování Radioshuttle™ je pro hloubkové skladování v mrazírnách ideální řešení. Dokáže kubaturu mrazírenského skladu využít lépe a efektivněji a s výše uvedenými detaily si poradí na jedničku.
Navíc, díky chytrým konstrukčním detailům, dokáže lépe a rychleji přispět k cirkulaci ochlazeného vzduchu po skladu.
Použitá technika a bezpečnost práce
Vlivem nízkých teplot je mrazírna ještě méně bezpečné pracovní prostředí než klasický sklad. I proto jsou veškeré bezpečnostní prvky spojené se skladováním, skladovacími i regálovými technologiemi extrémně důležité.
Originální systém Radioshuttle™ vyrábí EAB ve švédském Smalandsstenaru. Víme, co je zima. A bezpečnost provozu vždy byla, je a bude naší prioritou.
I proto používáme na regálovou konstrukci kvalitnější materiál s vyšší pevností a odolností. Pracujeme vždy s vyššími bezpečnostními koeficienty, než jsou standardy.
A naše paletové shuttly jsou i pro mrazírny vybaveny povinným aktivním systémem pro ochranu osob ve standardu.
Nabíjení zvolené manipulační techniky
Dnes, ale i v dohledné budoucnosti, budeme i nadále používat v mrazírenských skladech manipulační techniku založenou na akumulátorovém napájení. Nabíjecí postupy a zacházení s bateriemi v mrazírenském provozu, když se dodržují, umí udržet provozní náklady na optimu po dlouhou dobu. A když ne, pak vám zkrácená životnost dokáže pořádně provětrat peněženku.
Z hlediska nebezpečí kondenzace vody je vhodnější nechat techniku v mraze a k nabíjení vozit vždy pouze akumulátory.
Do dnešního dne (záměrně říkáme do dnešního dne, protože technologie se vyvíjí raketovým tempem) je použití stále populárnější Li-Ion technologie problematické. Standardní trakční akumulátory je nutné nabíjet v běžné teplotě a přirozeně zahřáté na běžnou teplotu. To může trvat i celou směnu, než je budete smět správně nabít.
Jedna věta, která v reálném životě znamená hodně. Třeba i to, že byste měli i pro 1směnný provoz v mrazírně zvážit pořízení náhradního akumulátoru. A techniku vybavit tak, aby jeho výměna byla co nejjednodušší.
Originální paletové shuttly Radioshuttle™ 5. a 6. generace nabízí chytré řešení. Akumulátory s LiFe technologií se speciálně upravenými nabíječi. Na 1 nabití vydrží pracovat až 2 směny. Je možné je začít nabíjet ihned, bez přirozeného rozmrazování. A nabíječe vám umožní nabíjet i v teplotě 0°C.
Plánujte servisní kontroly velkoryse dopředu
Jakékoliv servisní zásahy na manipulační technice v mrazírně je nutné plánovat s velkým předstihem. Je totiž nezbytné nechat servisované stroje v běžné teplotě tak dlouho, dokud dokonale nevyschnou. To může, podle doporučení jednotlivých výrobců, trvat i 24 hodin.
V provoze mrazírny ale může mít absence techniky na 1 den kvůli pravidelnému servisu docela velký dopad. A také proto je nutné plánovat jej dostatečně dopředu.